Vandalizmom do Slovenskej národnej galérie.

V

Vandalizmus – pejor. bezohľadné, surové, barbarské ničenie umeleckých hodnôt, výtvorov a pamiatok a vandal, p. ničiteľ, ten čo ničí, škodca, boriteľ a barbar.

Vždy som sníval o tom, že budem vystavovať v inštitúciach ako Danubiana & SNG (Ba), Rudolfinum (Praha), Tate Modern (Londýn) a MoMA  (NYC). Ambície mi nikdy nechýbali. Inšpirovaný Banksym, Arnoldom Terminátorom (Break the Rules) a Nike (Just Do It) som sa jedného pekného dňa rozhodol.

Pozor! Dôležitý moment. Rozhodnutie.

Keď som zistil, že v SNG prebieha výstava Užitočná fotografia – Fotografia v súčasnom slovenskom umení, tak som vedel, že to je ona. Čo budem „vystavovať“ v tom som mal jasno. Ďalej som riešil materiál na adjustáciu, povedané jazykom umeleckého snoba. Výber padol na lepík. Drží ako zakusnutý pitbul, je jednoducho odnímatelný a nezanecháva žiadne stopy. Vandal džentlmen. A to najdôležitejšie. Gule. Čítaj odvahu. Gule mám, odvahu som zbieral nejaký ten piatok. Celé to prebehlo prekvapivo hladko. Zase raz som sa presvedčil, že strach a obavy ktoré som riešil v hlave nie sú založené na reálnom základe.

Pozor! Ďalší dôležitý moment. Týmto definujem nový pojem Mind Fiction  „Mind-Fi“  Fikcia vytvorená myslou.

Ako nečakaný bonus som vystavoval vedľa Romana Ondáka, prvého Slováka, ktorého kúpila londýnska Tate Modern. Čekuj jeho dielo z r. 2007 Meranie vesmíru / Measuring the Universe. Geniálne.

Čo z toho? Dobrý pocit zo splneného sna a tento post. Poznáš ten pocit, keď si niečo vždy chcel/a spraviť, stále si to odkladal/a, hľadal/a výhovorky prečo sa to nedá a nakoniec si to spravil/a? O tomto pocite píšem.

V roku 2019 je na všetky výstavy v SNG Bratislava vstup voľný. Tak neváhaj, možno sa tam stretneme.

Vystavené diela si môžeš pozrieť v plnom rozlíšení tu a tu.